en de alomgekende Chianti.
De Brunello begint met zijn typische klassieke neus, die in het begin een fijn kruidenaroma heeft. Daarna opent de wijn en stromen de aroma's van kleine rode vruchten, bosvruchten, zoethout en vanilletonen tegemoet. In de mond, milde tannines, zeer evenwichtig, fluweelzacht, rijke textuur en perfect geïntegreerd. Serveren bij rood en gebraden vlees, wild en oude kazen.
Brunello di Montalcino Docg 2018
Vendemmia 2018, welke vanaf januari 2023 wordt vermarkt, is een vintage dat veel drinkplezier zal bieden op korte en middellange termijn.
Het is over het algemeen geen jaar dat tientallen jaren in de kelder nodig heeft.
Na het hete en droge jaar 2017 is 2018 positief fruitig en vrolijk, pittig en fris, met een overvloed aan sappigheid en elegantie. Toch was het geen eenvoudig jaar.
Winter en lente verwelkomden bovengemiddelde regen, die hard nodig was om het water in de bodem aan te vullen. Na een vrij regelmatige zomer, warm maar niet heet, bracht september grote dag- en nacht temperatuursverschuivingen. De koele nachten hielpen om die cruciale zuren vast te houden en die gewaardeerde sappigheid te leveren. Een andere onderscheidende factor in 2018 was de kwaliteit van de tannines. De beste locaties leverden wonderbaarlijk fijnkorrelige, bijna poederachtige tannines op, waardoor de beste wijnen een mooie, zijdeachtige textuur kregen.
LE GODE BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG 2018:
JAMES SUCKLING 92 POINTS
A rich and fruity Brunello with aromas of walnuts, potpourri, sour cherries and blueberries. Approachable
with broad and powdery tannins and a full body. Ripe and delicious. Drink from 2023
GARDINI NOTES 93 POINTS
VINOUS 93 POINTS
The 2018 Brunello di Montalcino is earthy and darkly floral in the glass, wafting up with a whiff of flowery underbrush giving way to crushed rocks and black currants. This is elegant and weighty on the palate, with masses of ripe wild berry fruits underscored by saline-mineral, as a core of brisk acidity adds inner harmony.
Blue – and purple- toned florals linger on and on, as hints of licorice fade, all engulfed by a silty staininf of tannins. The 2018 from Le Gode possesses unexpected depth for vintage, along with a balanced structure - ERIC GUIDO-
WINES CRITIC 90 POINTS
Maturo e compatto nel profilo sensoriale mostra note di amarene, ciliegie, mirtilli pressati e succo d'uva.
Corpo medio-pieno, tannini di grana fine ed un finale cremoso di buona luminosità. Bevi ora.
JANCISE ROBINSON 16,50/20 POINTS
Mid to deep ruby. Deep, concentrated and at the same time lifted, but really embryonic. Cherry and damson with hint of leather and cinnamon bark. Black tea, leave and iron, with aeration. Succulent and supple, and surprisingly concentrated for the vintage, but with fresh acidity. Becomes more fluid and elegant on the finish with a layer of persistent sandy tannins. (W.S.)
KERIN O’KEEFE 94 POINTS
Showing earthy elegance, this soulful red opens with aromas of new leather, moist underbrush, grilled herb and game. On the palate, taut, polished tannins accompany ripe black cherry, seasoned meats, white almond and salty mineral notes alongside bright acidity