Plessiva Isidoro Polencic Collio Friulano Doc 2022

Artikelnummer: 704023
Beschikbaarheid: Op voorraad

 

Intens van kleur met goudgele reflecties

Complexe wijn:

Neus:

    • intens fruitige toetsen van peer en grapefruit
    • aangevuld met balsamico en menthol

Mond:

    • complex en mineraal
    • door de geweldige structuur correspondeert de neus met de smaak
    • kruidig en met een zeer elegante afdronk van amandel

Food pairings:

    • uitstekend als aperitief
    • antipasti
    • visgerechten
    • soepen
    • gegratineerde zeevruchten
    • risotto van paddenstoelen
  •  

 

Jaartal 2022
Regio Friuli-Venezia Giulia
Producent Isidoro Polencic
Druif Tocai Friulano 100%
Wijnstijl Droog, floraal, fris, mineraal
Appellatie Doc Collio
Bodem en origine

Mergel en zandsteen van Eocene origine of beter bekend als "ponca", wat deze wijnen unieke en typische minerale smaken van het Collio-gebied geeft.

WAT IS PONCA?
Ponca is de naam van het rotscomplex dat aan de basis ligt van de geologie die het terroir van de Friulische heuvels omvat.
65 miljoen jaar geleden lagen onze heuvels onder de zeespiegel in drie bassins waar zich langzaam een ​​enkele rotsformatie vormde. 5 denominaties delen deze rots, 2 in Friuli (Colli Orientali en Collio) en 3 in Slovenië (Brda, Vipaska Dolina, Slovenska Istra).
Ponca, ook wel de "flysch van Cormons" genoemd, bestaat uit afwisselende lagen van variabele dikte van mergel (kalkhoudende klei) en zandsteen (verkalkt zand). De mergel neemt gemakkelijk water op en is zacht van structuur, terwijl zandsteen hard en ondoordringbaar is.

Aanplant 4500 tot 6300 planten per ha
Oogstperiode 2de helft van september
Vinificatie De druiven worden geoogst en geselecteerd op het juiste rijpingspunt; druiven worden ontsteeld. De most wordt ongeveer 12 uur statisch koud gedecanteerd. Het ondergaat een langzame fermentatie in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (16°-17°C) gedurende een 18-25 dagen. Een verdere rijping op zijn droesem in RVS duurt enkele maanden en draagt bij tot de complexiteit, romigheid en het verouderen van de wijn te vergroten. Het bottelen vindt plaats in februari. 
Alcohol 13,50%
Serveertemperatuur   8-10°C
Inhoud 750 ml
Bewaarperiode 8-10 jaar

 

 

                        

0 sterren op basis van 0 beoordelingen