Artikelnummer: | 704017 |
Beschikbaarheid: | Niet op voorraad |
De Gavi streek ligt aan de oostkant van Piemonte en is genoemd naar het dorpje Gavi, maar het gebied waar deze wijn gemaakt wordt, ligt ook verspreid over 9 buurgemeenten. Het gebied staat vooral bekend om zijn frisse en delicate witte wijnen. Het hoge gemiddelde kwaliteitsniveau is bevestigd door de toekenning van de Docg-status in 1998. De DOCG geldt alleen voor witte wijn en is 100% van de Cortese druif. Deze druif kenmerkt zich door lage aromatische graad en vrij veel zuren, waardoor je verfijnde en delicate wijnen krijgt.
Het familiebedrijf La Caplana van de Guido-familie is gevestigd in het dorpje Bosio, grenzend aan de gemeente Gavi, provincie Alessandria. In de hoogste heuvels bevinden zich de wijngaarden waar de Cortese-druif wordt geoogst, de druif voor de historische Gavi. De witte klei-achtige bodem en de meer dan 30 jaar oude wijnstokken zijn typerend voor het uitgesproken karakter en complexiteit van deze wijnen.
Een prachtige uitdrukking van de "Cortese" druif. Het bevestigt zijn originaliteit en elegantie.
Gavi staat bekend om zijn strogele kleur, fijne intensiteit en goede consistentie.
Heldere en uitnodigende aroma's met de geur van witte bloemen en een aromatisch spoor van mineralen.
De smaak is aangenaam fris, hartig en uitgebalanceerd met een fijne structuur en amandel in de afdronk.
Elegante wijn die men schenkt bij : hapjes / fijne voorgerechten / asperges / wit vlees / schaal- en schelpdieren / lichte visgerechten en als aperitief
Gavi wordt meestal jong gedronken, maar handhaaft zijn kenmerken voor enige tijd.
Jaartal | 2023 | ||
Regio | Piëmonte | ||
Producent | La Caplana | ||
Druif | Cortese 100% | ||
Wijnstijl | Fruitig, intens, licht aromatisch | ||
Appellatie | Docg Gavi di Gavi | ||
Origine | Wijngaarden zijn gelegen in de hoogste heuvels van Gavi | ||
Leeftijd | +35 jaar oude wijnstokken | ||
Opbrengst | 40000 flessen | ||
Bodem | Klei | ||
Oogstperiode | Medio september | ||
Vinificatie | De druiven worden met de hand geoogst en verwerkt in inox vaten. De fermentatie volgt bij een "gecontroleerde" temperatuur van 18°C. | ||
Alcohol | 12% | ||
Serveertemperatuur | 8-9°C | ||
Inhoud | 750 ml | ||
Beoordeling 2021 |
|