Plessiva Isidoro Polencic Collio Sauvignon Doc 2023

Artikelnummer: 7040200
Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Briljante strogele kleur met aangename groenachtige reflecties
  • Neus:
    • zeer complexe en intense wijn
    • buxus, vlierbes, tomatenblad en evolueren in het glas met meer fruitige tonen van perzik, gele grapefruit, ananas en passievrucht
  • Mond:
    • zeer elegant, sappig, harmonieus; uitstekende overeenstemming met de neus: citrus en tropische hints
    • minerale en balsamino afdronk met een goede zuurgraad
  • Food pairings:
    • uitstekend als aperitief
    • asperges
    • groentesoepen
    • schaaldieren
    • risotto met zeevruchten

 

Jaartal 2023
Regio Friuli-Venezia Giulia
Producent Isidoro Polencic
Druif Sauvignon 100%
Wijnstijl Intens, mineraal, fris, fruitig
Appellatie Doc Collio
Bodem en origine

Mergel en zandsteen van Eocene origine of beter bekend als "ponca", wat deze wijnen unieke en typische minerale smaken van het Collio-gebied geeft.

WAT IS PONCA?
Ponca is de naam van het rotscomplex dat aan de basis ligt van de geologie die het terroir van de Friulische heuvels omvat.
65 miljoen jaar geleden lagen onze heuvels onder de zeespiegel in drie bassins waar zich langzaam een ​​enkele rotsformatie vormde. 5 denominaties delen deze rots, 2 in Friuli (Colli Orientali en Collio) en 3 in Slovenië (Brda, Vipaska Dolina, Slovenska Istra).
Ponca, ook wel de "flysch van Cormons" genoemd, bestaat uit afwisselende lagen van variabele dikte van mergel (kalkhoudende klei) en zandsteen (verkalkt zand). De mergel neemt gemakkelijk water op en is zacht van structuur, terwijl zandsteen hard en ondoordringbaar is.

Aanplant 4500 tot 7500 planten per ha
Oogstperiode Half september
Vinificatie De druiven worden geoogst en geselecteerd op het juiste rijpingspunt; druiven worden ontsteeld en 12-18 uur in contact met de most gelaten, pas daarna zacht geperst, de aldus verkregen most wordt ongeveer 12 uur statisch koud gedecanteerd. Wordt vervolgens onderworpen aan een langzame fermentatie in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (16°-17°C) die ongeveer 13-15 dagen duurt. De rijping duurt vier maanden op de droesem in de RVS-fermentatietanks om de complexiteit, romigheid en roeping voor veroudering te vergroten. Voor het bottelen wachten we tot februari.
Alcohol 13%
Serveertemperatuur   8-10°C
Inhoud 750 ml
Bewaarperiode 8-10 jaar

 

 

                        

0 sterren op basis van 0 beoordelingen